PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motorlarda Kullanılan Benzin cinsi ne olmalı

sbuyukkilic
14.10.2007, 11:05:01
Enjeksiyonlu ve karbüratörlü Motorlarda ne cinsi benzin kullanıyorsunuz. 95,97,98 , yeni cıkan performanslı ürünler v.s v.s
Ne gibi değişimler gösteriyor. Bu konuda kullanan arkadaşlar ve servisin yorumları neler olabilir. Hangi tip motora hangisini kullanmalıyız.

taner altan
14.10.2007, 11:20:28
Şenol abi enjeksiyonlu karbratörlü ilk önce temiz yakıt daha sonra 95 oktanlı diyorum,cünki şahsi fikrim 97_98 oktanın yanıcılığı daha yüksek olduğu için motora hararet olarak yansıyacağını düşünüyorum, ha kullanılmazmı evet kullanılır tolga kardeşimiz sürekli kullandığını söylüyor tecrübe herzaman daha mantıklı cözümdür saygı duyarım ama benim düşüncem yinede 95 te,başka katkılı yakıtların menşei nedir araştırıpta kullanmakta fayda var.Herkese iyi pazarlar.

sbuyukkilic
14.10.2007, 11:34:09
Şenol abi enjeksiyonlu karbratörlü ilk önce temiz yakıt daha sonra 95 oktanlı diyorum,cünki şahsi fikrim 97_98 oktanın yanıcılığı daha yüksek olduğu için motora hararet olarak yansıyacağını düşünüyorum, ha kullanılmazmı evet kullanılır tolga kardeşimiz sürekli kullandığını söylüyor tecrübe herzaman daha mantıklı cözümdür saygı duyarım ama benim düşüncem yinede 95 te,başka katkılı yakıtların menşei nedir araştırıpta kullanmakta fayda var.Herkese iyi pazarlar.

Teşekkürler abicim.
Birde bu arada anadolu yakasında kötü benzin satan yerler nereleridir. Gecen gün Altan motorda kymconun egzosunda sıyahlık
vardı. Muhtemelen solvenli benzin yapmıştır dendi.

Genelde benzini carrefouradan ataşehire giderken sagda BP DEN
Birde Kartalda Yan yoldan caminin ordaki benzinciden alıp ordan hop kartal sanayıye giriyorum.

İyi pazarlar.:shake2:

beetle65
14.10.2007, 11:47:10
Bence de 95 oktan

Benzinci olarakta Dizel yakıt hariç BP den almayın deniyor

SHELL yada OPET iyidir.

Söylenenler,yaşanan tecrübeler anlamında :shades:

tolgabinerbay
14.10.2007, 11:51:33
ben hem arabaya disel hemde motora benzini göztepe Bp 'den alıyorum gayet memnunum benzin olarak 95 oktan disel olarakta eurodisel kullanıyorum

007
14.10.2007, 12:23:11
Bildiğiniz gibi ülkemizdede 95, 97, 98, 100 oktan benzin satılmakta. Yüksek oktanlı benzinler genelde yüksek performans yakıtı olarak lanse edilmekte, bu benzini kullanınca performansın arttığı, tüketimin düştüğü vs iddia edilmekte.

Fakat halk tarafından bilinenlerin neredeyse tamamının yanlış olması ve oktan meselesinin bir pazarlama taktiğine dönüşmesi sebebi ile motorcu dostlarımla bu konunun teknik içeriğini paylaşmak istedim.

Öncelikle, Oktan sayısı bir referanstır ve benzinin içindeki gerçek oktan sayısını belirtmez, ayrıca oktanın performansla, tüketimle alakası yoktur.

Bildiğiniz gibi içten yanmalı benzinli motorlar benzin ile havayı sıkıştırdıktan sonra buji ile ateşleyerek çalışırlar. Her motorun sıkıştırma oranı farklıdır. Her yakıt belli bir miktar sıkıştırma basıncına kadar buji olmadan dayanır bir süre sonra buji olmasa bile kendiliğinden yanıverir. Bu tehlikeli bir durumdur vuruntu olarak kendini belli eder ve motora hasar verebilir. Ayrıca performansıda düşürür. Dolayısı ile belli bir motorun belli bir sıkıştırma ile vuruntu yapmadan (yani benzin buji çakmadan önce kendiliğinden yanmadan) çalışabilmesi için bir minimum oktan gereklidir. Bu motosikletinizin kitapçığında mevcuttur.

[<a href="register.php"><font color=red>Lütfen üye olun</font></a>] ([<a href="register.php"><font color=red>Lütfen üye olun</font></a>])

95 oktan benzin demek aldığınız benzinin içinde 95 oktan var demek değildir. 95 oktan benzinin anlamı, aldığınız benzinin kimyasal olarak vuruntuya karşı direncinin %95 isooktan ve %5 heptan karışımıyla aynı olduğu anlamına gelir. Yani benzinin oktanı, içeriğinden dolayı değil gerçek isooktan-heptan karışımın belli yüzdelerinde elde edilen vuruntu direncine karşılık gelecek şekilde belirlenir. Bu sebeple 100 oktandan daha yüksek yakıtlar olabilir. Çünkü dünyadaki en vuruntu-dirençli yakıt isooktan değildir.

Bunun ölçümünde iki farklı ölçüm standardı vardır fakat ülkemizde RON kullanılmaktadır. RON dışında birde MON ölçüm sistemi vardır. Örneğin Amerikada RON ve MON'un ortalaması alınır, bu sebeple amerikada 87 oktan olan bir benzin avrupada 95 oktan olabilir.

Performans meselesine gelince, bir yakıtın performansı tamamen enerji içeriğine bağlıdır. Bu enerji içeriğinin oktan sayısı ile bir alakası yoktur. Fakat genelde enerji içeriği yüksek benzinler (kaliteli benzinler) yüksek oktan adı altında satılmaktadır. Bu sebeple bazı yüksek oktanlı benzinler daha yüksek enerjiye (yani daha yüksek performansa) sahip olabilir (ama çok az fark edecek şekilde). Ama bu sizin motosikletinizin yada otomobilinizin motoru bundan yararlanabilecek anlamına gelmiyor. Piyasadaki motosikletin %99unda hiç farketmiyor.

Bu arada motorda oktan isteğini belirleyen sıkıştırma oranı değildir. Ne kadar sıkıştırma basıncı elde edildiği önemlidir. Yüksek sıkıştırma oranı sadece elde edilebilecek maksimum sıkıştırmayı etkiler.

Bu durumda eğer motosikletinizi üreten firma özellikle yüksek oktanlı benzin kullanmalısınız diye yazmadıysa yüksek oktan benzin kullanmak sadece ekonomik olarak daha pahalıya gelecektir. Size bir yararı olmayacaktır.

Yüksek oktanlı benzin ancak ciddi yüksek performanslı araçlarda biraz farketmektedir. Yani sizin motosikletiniz yüksek oktan talep etse bile kazanacağınız fark yüzde 1-4 ancak olacaktır. Modern 300 beygirlik motorlarda bile 10 beygir ancak farketmektedir.
Ayrıca yüksek oktan sadece maksimum güçte farkeder. Yani maksimum devir, maksimum hızlanma dışındaki kullanımlarda pek bir fark olmamaktadır.

Bulunduğunuz yerin rakımı yükseldikçede oktan ihtiyacınız düşer. Deniz seviyesinde 95 oktanla mutlu olan bir motor 500-1000 metre rakımda 93-91 oktanlada mutlu olacaktır.

Dolayısı ile size bir yararı olmayacaksa,
- ben denedim yüksek performans verdi
- bir depoyla 50km fazla gittim
- kaliteli abi bu benzin çekişi arttı
Gibi laflara aldırmayın. Yüksek oktanlı benzin pahalıdır. Kazıklanmayın.

Ayrıca yüksek oktanlı benzinin yanması daha güçtür, buda ilginç bir ironi.

Peki bazı LPGnin 110 oktan olduğunu biliyormuydunuz?

Alkol katılarak oktanı yüksek ama enerji içeriği (performansı) düşük yakıtlar yapmakta mümkündür. Daha öncede söylediğim gibi benzinin performansı ile oktanı direk alakalı değil.

Oktan sayısını yükselten çeşitli katkılar mevcut. Bunlar sadece oktan sayısını yükseltir. Sadece yüksek oktanlı benzine kesin ihtiyacınız varsa ve bulamıyorsanız motorunuzun vuruntu yapmasını engellemek içindir.

Sonuç olarak oktan meselesini kafanıza takmayın alın kurşunsuz 95 motosikletinizin zevkini ucuz çıkarın.

sbuyukkilic
14.10.2007, 12:39:43
Aslında detay gibi gözüken ama kullandığımız araclarda önemli bir konu. Arkadaşların bilgi ve deneyimiyle dahada faydalı bir topik.

Stingray
14.10.2007, 13:33:09
bu benzin detayini MT de okumustum. gerceklerle uzaktan yakindan ilgisi yok.
hani bara gidip bayilip bobregi calinan kisilerin emailleri varda ya onun gibi yazilmis bir durum.
ben hem arabamda hemde motorda ne zaman 95 oktan benzin alayim hem daha az km gidiyorum hem cekisi azaliyor, hem de motor sesi artiyor.
motor tiplerine gore bazilarinda benzin tipi farketmeyebilir ama 650' de ve Honda Civic'te bariz farkediyor.
Yazdiklarim kim ne derse desin tecrubeyle sabittir.
Psikolojik
zannedip benzini arkadaslarima aldirdim, hep mi farkeder bir insan aradaki farki? Esim bile farkediyor.

Yaziyi ilk 1 sene evvel okudugumda 2-2.5 ay dennedim benim kullandigim araclarda o donem 400 kullaniyordum ustelik.
Ise yarasa niye durup dururken daha fazla para odeyeyim, gercekler malesef yazilandan farkli arkadaslar.
Deneyin araclarinizda belki farketmeyebilir ama ben farkini bariz goruyorum.
Sevgiler

uzay
14.10.2007, 13:40:33
SHELL kullanıyorum acaipde memnunum .. Baska benzin asla yolda kalsamda :)

007
14.10.2007, 13:52:07
@Stingray

Sevgili kardeşim, yazdığım yazı alıntıdır. Fakat bir makine bölümü mezunu olarak, yazılanlar kitabına göre doğrudur. Yani senin anlattığın gibi şu arabama koydum yok motorda denedim gibi psikolojik semptomlarla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Evet belki aynı istasyondan yakıt almamış değişik fikirler edinmiş olabilirsin. Haa şunu dersen, yüksek oktanlı benzin daha temiz, diğer sıvağı katkı maddeleri az ve iridium buji ile yanma odasındaki zengin karışımı daha iyi yakıyorum kabulümdür. :rolleyes: :dribble:

Stingray
14.10.2007, 14:04:55
Dediğim gibi
Yazılanlar kitaba göre doğru olabilir, gerçek hayatlar uzaktan yakından alakası yok.
Ben 2.5 ay kadar o yazıyı ciddiye alarak denedim sonuç malesef hiç te sizlerin düşündüğünüz veya beklediğiniz gibi olmadı.
Farklı istasyonlardan da sürekli aynı istasyondan da benzin tiplerini denedim işe yaramıyor.
Şunu ısrarla ve özellikle demiyorum yüksek oktan benzin temiz vs falan.
Net konuşuyorum, 97 oktan benzin benim 400'de 650'de, Honda Civic arabamda daha sessiz, daha uzun, daha performanslı bir sürüş sergiledi ve sergiliyor.
Belki de motorlarımız senin dediğin kitaba göre uygun değildir ne dersin ? :cool:

007
14.10.2007, 14:17:25
Sevgili Superman,

Motor cc düşük ve sıkıştırma oranları düşük motorlarda ( 1,2,3 ve 4 silndirli araçlar için) yüksek oktanlı yakıt kullanılması, araçın performansına tahmin edildiği kadar etkilemez çoğu zamanda hiç bir fayda sağlamaz. 98 oktan yakıt ( türkiye'de ne kadar 98 oktan onuda bilmiyorum) sadece yüksek performanslı motorlarda ( 1700 cc ve üzeri motorlarda ) faydası görülebilir. Çünkü sıkıştırma oranları artıkça patlama daha şiddetli ve kısa aralıklarla olur. Buda cevirme momentini arttırır. Kısa bir örnekle modifiye araçlarında piston kolu kısaltılır. Piston gömleği büyütülerek sıkıştırma oranı arttırılır. Yanma odası daralır. Buda motora güç katar.

Kısacası şu ; sıkıştırma oranı 11/1 den az olan motorlarda 98 kullanılmaz. Dahada kısası şu ; Race haricinde 98 kullanmayın (bazı enduro ve touringler istisna olabilir)

ALTAN MOTOR nerdesin... :)

Stingray
14.10.2007, 14:48:08
Cüneytcim söyledikleri hala değiştirmiyor yaşanan gerçeği ve ısrarla polemik oluşturacak teknik bilgileri vurguluyorsun ama malesef işe yaramıyor. :)

Yazdığın yazıyı harfine kadar uygulayıp işe yaramadığını gördüm sen istediğin kadar 30 tane teknik yazı da yazsan tecrübe hepsinin üstünde malesef.
Sizler teknik olarak verilen detaylara inanmaya ve uygulamaya devam edebilirsiniz.
Ama başta bende buna inanıp ispat etmek için aranızda ciddi anlamda uğraşan ve sonucun yazılanın tam aksine olduğunu gören bir insana bunu inandırabilmen imkansız.
O bakımdan aslında en güzel lafı başta Altan Motor demişti.
Tecrübeye saygı duymak lazım diye.
30 tane kitap okur, teorik bilgi elde edersin hiç birşey bilmeyen adam hayata geçirip tecrübeyle senin bütün uğraşını alt üst eder.
O dönem bu yazıyı okuduğumda tek tek denedim. Yok kısa piston, yok sıkıştırma oranı geçiniz.
Belki benim aldığım cihazlar türünün tek örneği bilemem ama Burgman 400, 650 ve Honda Civic'te 97 Oktan Benzin bariz bir şekilde farkediyor. Hem performans, hem motor sesi, hem menzil açısından.

Yapacak bişey yok :)

sbuyukkilic
14.10.2007, 14:52:50
Son gelişmeler ışığında 650 ye 97 koyuyoruz. :thumbup:

Ama ameliyat olurken bile 2 doktora sormak lazım derim. Tecrübelerden faydalanalım. Bu arada 97 en fazla hararet yaptırır dedi Tamer abi.
Denemekten zarar gelmez. Ama Ceymis bontla süperman arasında kalmayalım.:p

Stingray
14.10.2007, 14:55:58
400'de de motorun çabuk ısınmasını sağlamıyordu. 650'de de hep 3 cizgi.
Ben bir hararet gözlemlemedim açıkçası.
007 ile Supermen arasında asla kalmazsın merak etme :)
Sevgiler

007
14.10.2007, 16:00:16
Milliyet Gazetesi / Yetkili Kişi Yorumları:

98 oktan kurşunsuz benzinin piyasada yayılmasıyla, yeni bir tartışma başladı. 98 oktan benzinin hangi arabalar için gerekiyor, hangileri için gerekmiyor?

İşte cevabı: 98 oktan benzinin hangi arabalar için gerektiği, hangileri için gereksiz harcama olduğu netleşmeye başladı. İşte, 98 oktanlık araçlar.

Benzinde son moda '98 oktan'. Bileşimine katılan kimyasallarla yanma kalitesi artırılmış olan benzini ifade eden 98 oktan, 95 oktana göre daha kaliteli bir yakıt. Ama 98 oktan benzin, ancak doğru otomobil modellerinde kullanılırsa etkili oluyor. Bu modeller de motor hacmi 2 bin santimetreküpün üzerindeki yeni nesil araçlar olarak tanımlanıyor.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre uzmanlar, diğer modellerde 98 oktanın ekstra performans sağlamadığı uyarısında bulunuyor. Bu durumda tüketici boş yere fazla para ödemiş oluyor. Çünkü 98 oktan benzinin litre fiyatı 2 milyon 128 bin lira, 95 oktanın ise 1 milyon 982 bin lira.

Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış, 98 oktan kurşunsuz benzinin 95 oktan kurşunsuz benzine göre tek farkının motorları bu ürüne göre tasarlanmış çok özel araçlarda belli oranda performans artışı sağlaması olduğunu söyledi. Danış, "Ancak yurtdışında ve ülkemizdeki araçların yüzde 90'ının motorları, 95 oktan kurşunsuz benzine göre tasarlanmış ve bu araçlarda en verimli sonuçlar 95 oktan kurşunsuz benzin kullanımı sonucu elde edilmiştir. Bu nedenle piyasada mevcut araçların yüzde 90'ından çoğu 95 oktan benzinle daha fazla kilometre yapabilmekte, hem de maliyeti daha düşük olmaktadır. Fiyat ve kilometre hesabını iyi yapmak önemli. Tüpraş'ın 98 oktan kurşunsuz benzin rafineri çıkış fiyatı 528.193 TL/lt'dir" dedi. Petrol Ofisi (PO) yetkilileri ise araçların büyük kısmının en az 95 oktanda iyi performans verecek şekilde üretildiğini belirterek, "Ancak sürekli olarak 98 oktan kullanmak araç performansında bir etki yaratır" diyor.

ARACA GÖRE BENZİN

Renault yetkilileri: "Düşük oktanlı benzin motorda 'vuruntu' adı verilen kontrolsüz ve zamansız yanma olayına sebep olur. Bu, silindir içerisindeki basıncın kontrolsüz şekilde artmasına neden olur. Enjeksiyon beyinleri ateşleme zamanını değiştirerek bunu engellemeye çalışır. Bu da silindir içindeki basıncı düşürerek vuruntuyu kaldırır. Basınç düşünce motordan alınan güç de azalacaktır. 98 oktan yakıt bu durumu azaltarak motorun potansiyel gücünü verebilmesini sağlar.

Yüksek oktanlı yakıtlar özellikle düşük devirlerde motorun daha rahat çalışmasını sağlar. Düşük sıkıştırma oranlı (8 - 8.5) motorlar düşük oktan sayılı yakıta uygun üretildiklerinden 98 oktan yakıt kullanımının pek etkisi gözlemlenemez" dedi.

TABGİS Başkan Yardımcısı Rasih Arbay, 98 oktanlı benzinin yüksek performans sağladığını, enerjiyi daha rasyonel kullandığını ve bu açıdan bir etkisi bulunduğunu belirterek, "Ancak Türkiye'de olmazsa olmaz diye bir şart yok" dedi. "Bu benzinin yeni nesil araçlarda 2.000 cc'nin üzerindeki, 3.000 cc'lik motorlarda kullanılması mantıklı" diyen Arbay şöyle konuştu, "Türkiye'de kullanılan araçlar genellikle 95 oktan benzin için tasarlanmıştır ve 95 oktan benzin de yeterlidir.

Bu yıl sonu itibariyle 98 oktan benzinin toplam petrol tüketimi içerisinde yüzde 15'lik bir orana ulaşması bekleniyor. Bu üründen devlete litre başına yaklaşık 100 bin lira ekstra vergi ödenecek. Devletin kasasına girecek vergi 30 trilyonu buluyor. Euro dizelle birlikte ele alırsanız bu miktar 124 trilyona ulaşıyor. 98 oktan benzin çok gerekli değil ama Euro Dizel kullanımı çevre açısından çok önemli.

BMW Servisler Müdürü Melih Pekol, sadece M3, M4 modellerinde 98 Oktan benzin için tasarlandığını belirterek, "Bizim araçlarımız 91 ve 98 oktan arasında çalışabilir olarak dizayn edilmiştir. Oktan araçlarda performans artımını göstermez. Oktan sadece benzinin yanma göstergesidir ve vuruntu sayısını gösterir. Asla performans artırmaz. 98 oktan benzin bir şarkıcı yakıtı da değildir. Eline mikrofon alan herkes de şarkıcı olmuyor zaten." diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR AVANTAJ SAĞLAMAZ

Ford yetkilisi Murat Yüce de konuyla ilgili değerlendirmesinde "Biz araçlarımızda 95 veya 98 oktan benzin kullanılabileceğini belirtiyoruz. İfademiz de tam olarak şöyle; '95 oktandan daha yüksek oktanda kurşunsuz benzin de kullanılabilir, ancak önemli bir avantaj sağlamaz'. Avantajı da çok minumum seviyelerde. Bizim araç sahiplerine tek tavsiyemiz EN 228 (Avrupa Normlarına uygun, 95 Oktan benzini de içeriyor) veya eşdeğeri yüksek kaliteli yakıt kullanmaları yönünde" diye konuştu.

Kaynak: Milliyet

Stingray
14.10.2007, 16:28:03
Cüneytcim söyledikleri hala değiştirmiyor yaşanan gerçeği ve ısrarla polemik oluşturacak teknik bilgileri vurguluyorsun ama malesef işe yaramıyor. :):):)

Abicim yaşayan biri olarak siz 95 oktan ile devam edin. Ben tecrübeyle sabit yukarıda yazılanlara asla inanmıyorum.
Honda 1.4ES'te %15 daha fazla yol gidiyor. Klimayı açtığında motor bayılırken 97 'de çok daha az bayılıyor. 95'te 4000 devirde kendini toparlarken 97'de 3000 devirde kendini toparlıyor. Bu da daha az yakmasını sağlıyor, motorun sesi de hiç anlamayan birinin bile farkedebileceği şekilde düşüyor. Bütün herkes aynı şeyi söylüyor, yok bizim araçlarımız şu oktan benzinde çalışmaya göre tasarlanmıştır diye.
Arabanın çok yakmasından ve gitmemesinden şikayet eden biri olarak zamanında gezmediğim servis kalmadı.
Zamanında arabam için gittiğim bütün servis yetkililerinin hep dediklerini ayptım. Hepsi aynı şeyi söyledi ama sonuç hep tam tersi oldu.

Az uğraşmadım bu yakıt ile malesef herkes aynı şeyi söylesede gerçekler çok farklı.
En yakın arkadaşım Alfa Romeo Selespeed kullanıyor, 1 defa 95 oktan benzin aldı, motorun beyni arızalandı.
Hele Ford yetkilisine güldüm çünkü şirketin şöförü ısrarla Ford servisine götürmek istiyordu bizim aracı. Liderler Ford servisine de götürdüm Elmadağ'da kendi servis müdürü de performans ve menzil artışı sağlayacağını belirtmişti.
Aracınızın performansından memnunsanız 95 kullanın ama ben 100 tane servis müdürü de gelse, ayırsın bana 2 ayını bak nasıl ispat ediyorum 650'de de Honda Civic'te de yazdıklarının boş olduğunu.

Zaten memlekette kimse bir şey ile alakalı doğru teşhisi koyamıyorki tam olarak. Boyun ağrılarım için 15 yılda 15'ten fazla doktora gittim. 3 defa MR çektirdim.
Kimi fıtık başlangıcı dedi, kimi boyun düzleşmesi vs.
10 Gün evvel başka doktora gittim fıtık başlangıcı olmaz, fıtık ya vardır ya yoktur dedi. İlaç bile yazmadı boyun egzersizi verdi 15 yıldır çektiğim ağrılarım 1 haftada bitti.
10 tane bilim adamı toplanıp 1 ağrıya teşhis koyamazken kim ne derse desin ben yaşadıklarıma inanırım.

Keşke doğru olsa da bizde bu kadar fiyat farkı ödeyerek benzin almasak ama nerdeeeee....

007
14.10.2007, 17:06:24
Sevgili Tolga, ben zaten Şenol'a yardımcı olmaya çalışıyordum. :) Yoksa! Senin bu konu hakkındaki sabit fikirlerini değiştirmeye çalışmıyorum. :) Çünkü seni çok net tanıdığım için, bu gün konusunda uzman (Prof. Dr. Oktan İşinibilir) kişi bile olsa, sana sübap kayıtlarını bozarsın ve pistonu delersin dese sen yine yüksek oktana devam edersin. Bol yüksek oktanlı zengin karışımsız günler dilerim. :dribble:

Saygılar...

sbuyukkilic
14.10.2007, 18:00:51
Bir depo 95 ,bir depo 98 kullanacağım:p :friends:

sburgman
14.10.2007, 19:04:22
Oktan Kardeşliği :cheers: 2 Hyundai dizel, 2 benzinli Honda Civic ve Jazz aracım var.Hepsinde değişik oktanları ve katkılı olanlarını denedim ; bu sözü geçen az yakma motor sesinde azalma ve rahatlama gibi gözlemlerim olmadı.Bazen çok cüzi farklar gözlemedim ama bahsettiğiniz miktarda değil.Ayrıca sadece oktanda değil aracın kullanım şekli, subap ayarı, hava filtresi ve şanzımanı(otomatik yada manuel) ile ilgili olduğunu düşünüyorum.Kullanan sürücü ve kullanılan aracda ayrı bir etken bence.Naçizane bunlar da beni düşüncelerim...

Stingray
14.10.2007, 21:56:17
Şenol abi 1 depo değil 1 ay her defasında 95 al.
Sonra 1 ay 97 al. O zaman farkı daha net anlayacaksın. Ben öyle yapmıştım.

sbuyukkilic
14.10.2007, 23:39:52
Şenol abi 1 depo değil 1 ay her defasında 95 al.
Sonra 1 ay 97 al. O zaman farkı daha net anlayacaksın. Ben öyle yapmıştım.

Tabi mehşur havuz problemi gibi havuzu nasıl doldururuz gibi Şenolun depoyu nasıl dolduracağız gibi oldu bu iş.:p
Aslında konu hepimizin konusu . Belki motorun cinsine göre değişir.
Karburatörlü sistem eski teknoloji olduğu için Kymco xcitinge 95 gerekirse Burgman 650 yeTecrübelerine istinaden 97-98 oktan iyi gelebiliyordur.

Motor daha sessiz calışıyorsa ve motora zarar vermiyorsa iki oktan arasındaki maddi boyutun önemi kalmaz. Depoda 2-3 ytl farK eder.

Bu arada 650 lerin deposu 15 litre yazıyor. 13 litre ile 220 km gittim.
2 litre depoda olduğuna göre şehir içinde bURGMAN 650 250 km yapıyor

duffy
14.10.2007, 23:53:18
Bende Cüneyt'e katılıyorum 98-100 oktan benzinlerin sıkıştırma oranları yüksek araçlarda performans verdiği gerçektir. Bu yazılarda göremediğim bir nokta var 98 oktan benzin 95 oktan benzine göre daha geç ateşlenir bunun sebebi motor emmeyi yaptıktan sonra sıkıştırmayı en üst seviyede ateşlemisinin sağlanması. Sıkıştırma oranı yeteli olmayan araçlarda ne olur sıkıştırma daha az oranda gerçekleşir ve ateşleme daha geç olur buda motorda düzensiz çalışmaya neden olur. Benim düşüncem 95 oktan kurşunsuz benzinin kullanılması yönünde olup bunun dışında hissetiğiniz her performans artışının psikolojik olduğudur. Geçmişten bir örnek vermek istiyorum. Doğan L ve Şahin'lerin olduğu dönemde bu araçların bir farklı noktası vardı bu nokta bu araçların motorlarının aynı olduğu sanılır aslında tip olarak aynıdır ancak motorlar arasında sıkıştırma oranlarında fark vardır. Bu da yakıtlarında fark oluşturmaktaydı Şahin normal benzin ile mutlu olurken Doğan ise Süper benzin kullanırdı. Ve son olarak bu araçlar kurşunsuz benzini yakarlardı ama bu benzin türleri bu araçların performansının düşmesine neden olmaktaydı.

alinazik
17.10.2007, 00:53:59
değerli paylaşımlar için teşekkürler..