Orijinalini görmek için tıklayınız : Sonbahar&Yağmurlar!!!
zuhtupasa
20.09.2007, 11:18:42
Sevgili Arkadaşlar..
Mübarek Ramazan ayı ile birlikte sonbahar da yavaşca yüzünü göstermeye başladı..:rolleyes:
YArından itibaren hava sıcaklıgı gunduz saatlerinde 16-17 derecelere kadar düşecek..Ve sonbahar klasiği olan ahmak ıslatan tabir edilen yağmurlar da başlıyor.(Nihayet)
BU nedenle özellikle bizim gibi her türlü ulaşımını motosiklet ile sağlayan arkadaşların kışa giriş bakımlarını yaptırmaları, özellikle lastik konusunda son derece hassas davranmalarını tavsiye ederim..
Ya ne olacak bu kışıda gecireyim yaza girerken değiştiririm diye düşüneceğiniz durumda olan lastiklerinizi eğer ihtiyacı varsa imkanlar dahilinde değiştirmekte fayda var..Unutmayalımki motosikletlerde ortalama lastik ömrü 8-10 bin km. ve max 2 kış mevsimidir. Belki biraz fedekarlıkla değiştireceğiniz lastikleriniz sayesinde tatsız olaylar yaşamanızı büyük ölçüde engelleyecektir.
S&S
Stingray
20.09.2007, 11:20:54
Özellikle Burgman'ların üzerinde olan Bridgestone lastikler sert hamur yapıları sebebiyle yağmurda çok kötü yol tutuşu sergiliyor.
Fren mesafesi uzuyor, virajlara girmek çok tehlikeli oluyor.
Sevgiler
Bridgestone lar genelde normal asfalttada kayıyor zaten. Bırak Burgman ları V-Strom ları yağmurda düşünemiyorum.
sunman
20.09.2007, 12:30:11
Bugün yağmaz dimi
redfire
20.09.2007, 12:45:32
Selam arkadaşlar.. Belki hepinizin bildiği bir durum ile karşılaştım ve de sizlerle paylaşmak istedim. Geçen hafta İznik Gölü kenarında acil frenleme antremanları yaparken (Bursa'lı olanlar bilir, burası hafataiçi bomboş yaklaşık 7-8 km. kadar düz pütürlü bir asfalt) arka tekerleğin neredeyse hiç kaymadığının farkına vardım. Nedenini sonra yine kendim çözdüm. Göl yolunun asfaltı düz kaymak bir asfalt değildi. Yani mıcır taşlarının sıkıştırılmışı pütürlü olandan. 120 km/h ile giderken ön frenin yardımı ve arka tekerin nerdeyse hiç kaymamasından dolayı çok ama çok kısa bir mesafede durabiliyordum. Dönüş yolu olan Orhangazi-Gemlik arasında aynı olayı denediğimde (arkamdan kimse gelmiyordu.) Duruş mesafem göl yolundakinden çok daha fazla uzamıştı. Bu tür ani frenlemelerde yol cinsininde ne kadar önemli olduğunu sizlere bir kez daha hatırlatmak istedim. Herkese iyi sürüşler...
DARK1907
20.09.2007, 12:55:22
Bir İstanbullu olarak mıcır taşlarının sıkıştırılmışlı yola hasretiz.Bu da yetmiyormuş gibi daha önce Alican Abi ve diğer arkadaşlarında bahsetmiş olduğu yamalı asfaltlara maruz kalıyoruz.Hemde yağmurlu günler çok yakınken bu yolları düşünmek bile istemiyorum.O yüzden ne kadar frenleme konusunda iyi olsak bile lastiklerin önemi burada ortaya çıkıyor.Bunun en iyi önlemide yaz lastiği ayrı,kış lastiği ayrı kullanmaktan geçiyor.Kazasız sürüşler dilerim.:friends:
vedatarpacı
20.09.2007, 12:59:51
Bugün yağmaz dimi
selam mert.
meteorolojide yarın ve ctesini yağmurlu gösteriyordu.
ama ne derler bilirsin amerikada bir kelebek kanat çırpsa değişebilir.:):friends:
birde arkadaşlar michelin lastikler yağmurlu havalarda bridgestone lastiklere göre oldukça iyi yol tutuyor.
bu mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine ALLAH ım hepimizi kazadan beladan görünmeyen tehlikeden korusun.:friends:
sunman
20.09.2007, 13:08:30
Selam arkadaşlar.. Belki hepinizin bildiği bir durum ile karşılaştım ve de sizlerle paylaşmak istedim. Geçen hafta İznik Gölü kenarında acil frenleme antremanları yaparken (Bursa'lı olanlar bilir, burası hafataiçi bomboş yaklaşık 7-8 km. kadar düz pütürlü bir asfalt) arka tekerleğin neredeyse hiç kaymadığının farkına vardım. Nedenini sonra yine kendim çözdüm. Göl yolunun asfaltı düz kaymak bir asfalt değildi. Yani mıcır taşlarının sıkıştırılmışı pütürlü olandan. 120 km/h ile giderken ön frenin yardımı ve arka tekerin nerdeyse hiç kaymamasından dolayı çok ama çok kısa bir mesafede durabiliyordum. Dönüş yolu olan Orhangazi-Gemlik arasında aynı olayı denediğimde (arkamdan kimse gelmiyordu.) Duruş mesafem göl yolundakinden çok daha fazla uzamıştı. Bu tür ani frenlemelerde yol cinsininde ne kadar önemli olduğunu sizlere bir kez daha hatırlatmak istedim. Herkese iyi sürüşler...
Lastik tabiiki çok önemli bir etken ancak aslfalt frenajda asıl belirleyici nokta zaten bu nedenle F1 pistlerindeki asfalt çok özel olarak üretilip bilgisayarla döşeniyor.Bir diğer önemli konuda fren disklerinin ısısı
Örnek verecek olursak GTS üzerinde yer alan Maxix lastikler fena kötü :) Kızan su an 10.500 km de .. Ani frenlerde feci bir kayma mevcut .. Uzan zamandır degistirmek istiyorum ama model degistirecegimden dolayı simdilik yanasmıyorum :rolleyes: Ama hayatımız ön planda onun icin tez zamanda planlamalıyım
zuhtupasa
20.09.2007, 14:31:20
Uzay o lastikle kışı geçireyim deme..
DARK1907
20.09.2007, 14:35:31
Düşünürsende Metzeler iyi markadır.İşini görür.Lapaş buraya getiren şirket.
Düşünürsende Metzeler iyi markadır.İşini görür.Lapaş buraya getiren şirket.
Su bayramı atlatalım düsünebilirim Serkancım :)
Sizin ebatlarda Metzeler yok diye biliyorum arkadaşlar.
zuhtupasa
20.09.2007, 14:59:07
GTS için sadece michelin ve pirelli var Türkiyede..
Sizin ebatlarda Metzeler yok diye biliyorum arkadaşlar.
GTS için sadece michelin ve pirelli var Türkiyede..
Pardon bilmiyordum ögrenmis oldum .. Dedigim gibi yanasmadıgım icin piyasa arastırmasınada girmedim .. Tesekkürler :flowers:
DARK1907
20.09.2007, 15:12:47
O zaman michelin derim.Pamuk lastik.Ama burgmanlar için kışın metzeler kesin.
redfire
20.09.2007, 15:56:00
Pardon arkadaşlar kusurumu başlayın. Aslında ben yol tutuşu hakkında yeni bir topic açmak istemiştim. Moderatör arkadaşlarımızın bilgisi olsun
İkiside konu içeriği olarak, aynı önemi taşıdığı için ve aynı zamanda açıldığı için birbirine bağlanmıştır...
Karasuzu
20.09.2007, 18:55:37
Ben lastiklerimin ikisinide Michelin Pilot Sport olarak değiştirdim.Değiştirdiğim günden bu yana motorumu daha zevk alarak kullanıyorum.Virajlarda çok rahat yatıyor,özellikle biraz ısındıktan sonra yola adeta sakız gibi yapışıyor.
HERKEZE TAVSİYE EDERİM...:)
omurilik
20.09.2007, 21:58:17
Ben Altan Motor'a yeni gelen kış latikleri taktırmayı planlıyorum. Herkese tavsiye ederim. Canımızdan kıymetli değil.
Saygılar,
beetle65
20.09.2007, 22:06:27
bendekiler Dunlop umarım kış için sorun yaratmaz :blink:
@beetle65
Sanki yağmurda motosiklet kullanıyorsun... Benim gibi... :rolleyes:
tolgabinerbay
20.09.2007, 23:06:10
Örnek verecek olursak GTS üzerinde yer alan Maxix lastikler fena kötü :) Kızan su an 10.500 km de .. Ani frenlerde feci bir kayma mevcut .. Uzan zamandır degistirmek istiyorum ama model degistirecegimden dolayı simdilik yanasmıyorum :rolleyes: Ama hayatımız ön planda onun icin tez zamanda planlamalıyım
uzay abicim aman gözünü seviyim değiştirr oo lastik kadar hayatımda adi lastik görmedim benim joyride 200dede vardı düz yolda yağmurlu havada düşürdü beni aman değiştir abicim
ayrıca kış aylarında yollar kaygan olduğundan çokk dikkatetmekte fayda var Allah hiç kimseye kazabela vermesin
beetle65
21.09.2007, 08:00:07
@beetle65
Sanki yağmurda motosiklet kullanıyorsun... Benim gibi... :rolleyes:
Aslında dediğin doğru ama hani bakarsın gün güzel başlamıştır sonra birden yağmur bastırır ve ben ile motorum ıslanırız :cray:
işte o zaman ne yapar diye merak ettiydim :p
sburgman
21.09.2007, 09:47:20
Özellikle Burgman'ların üzerinde olan Bridgestone lastikler sert hamur yapıları sebebiyle yağmurda çok kötü yol tutuşu sergiliyor.
Fren mesafesi uzuyor, virajlara girmek çok tehlikeli oluyor.
Sevgiler
Merak ettiğim konu bu sadece Bridgestone marka lastikler içinmi geçerli.Beni aydınlatırsan sevinirim Tolga teşekkürler.
Stingray
21.09.2007, 10:57:14
sburgman
Bridgestone'un tüm lastiklerini bilemem.
Sadece Burgman üzerinde fabrika çıkışı gelen lastikler çok sert hamur olduğu için kötü dedim.
400'de değiştirdiğimde yere 1cm yaklaşmıştı motor ve inanılmaz güzel yol tutuşu vardı.
650'de yeni değiştirdim yazın Bridgestone sert diye daha geç ısındığı için kullanışlı denmişti, tek işe yaradığı yer Bodrum'a giderken oldu gerisinde ise boş yere yazı geçirdiğimi düşünüyorum.
Sevgiler
uzay abicim aman gözünü seviyim değiştirr oo lastik kadar hayatımda adi lastik görmedim benim joyride 200dede vardı düz yolda yağmurlu havada düşürdü beni aman değiştir abicim
ayrıca kış aylarında yollar kaygan olduğundan çokk dikkatetmekte fayda var Allah hiç kimseye kazabela vermesin
Tolgacım güzel dileklerin icin Tesekkür ederim ... Bende cok kaza atlattım .. En kısa sürede halletmeye calısacagım :)
onair
21.09.2007, 20:10:27
Alman Motorrad dergisinin 2007 turing-spor lastik testlerinin sonuçları. Lastik seçiminde yardımcı olacaktır...
[<a href="register.php"><font color=red>Lütfen üye olun</font></a>]
[<a href="register.php"><font color=red>Lütfen üye olun</font></a>] ([<a href="register.php"><font color=red>Lütfen üye olun</font></a>])
1-kullanışlılık
2-dümen (sürüş)(manevra) hassasiyeti
3-virajda tutunuş
4-hızlanmada tutunuş
5-virajda kararlılık (istikrar - dayanıklılık)
6-sınır değerlerde (üst/zorlama) davranış
7-doğrulma (düzelm) momenti
8-titreme
9-iki kişi binince viraj tutunuşu
10-üst sınır
11-tur zamanı
Ali KONUK'tan "alıntıdır"
Güçlü kardeşim eline sağlık... Michelin Pilot Road total olarak 1 numara... :)
beetle65
21.09.2007, 20:30:55
benim Dunlop lar 6. sırada :cray:
DARK1907
21.09.2007, 20:57:42
Güçlü bilgilendirme için teşekkür ederiz.Yaz - kış uygulaması yapmakta fayda var.Ben nasıl olsa kışın kullanmıyorum desek bile kış boyunca yatan lastikleri kontrol ettirmekte fayda var.
ttuncerr
21.09.2007, 21:39:12
Michelin Pilot Road lar Bridgestone lardan daha daha mı yumuşak hamurlu??
altanmotor
21.09.2007, 23:45:15
arkadaşlar ;
motorlarınız icin uygun lastıkler sızlere önerilere göre takılıp tavsiye edilişe göre kullanılıp alıyorsunuz !!!!!!!!!
dogal olarak aynı marka lastıkler aynı motor larda bıle sürücülere göre farklılıklar gösterir ve aynı randımanı ve memnuniyetı veremeyebılır ....
buna bizim yol ve tırafık durumları da ayrı bır etkendir...
motorlarınıza servıs aldınız yerlerdenlastik ve diyer ihtiyaclarınız icin en dogru yardımı alıcanıza eminim hepinize saglıklı kazasız sürüşler dilerim:flowers::shake2:
S&S TAMER
Stingray
22.09.2007, 01:19:51
benim diablo 3.sırada kalmış
onair
22.09.2007, 10:28:18
benim Dunlop lar 6. sırada :cray:
Üstad benim Burgman'dan Brigstoneları çıkarıp Dunlop Runscootları taktığımda kendimi Valentino Rossi gibi hissetmiştim:p:p
Şaka bir yana Dunlop'ları kullandığım sürece bana hiç sorun çıkarmadılar.
Güçlü kardeşim eline sağlık... Michelin Pilot Road total olarak 1 numara... :)
Rica ederim kardeşim... Gerçi ilk 3te puanlar birbirine çok yakın. Ben kendi adıma bu farkındalığı yakalayacak kadar iyi motosiklet kullandığımı düşünmüyorum...
Güçlü bilgilendirme için teşekkür ederiz.Yaz - kış uygulaması yapmakta fayda var.Ben nasıl olsa kışın kullanmıyorum desek bile kış boyunca yatan lastikleri kontrol ettirmekte fayda var.
Kesinlikle katılıyorum. Islak zeminde Brigstonlarla iki kere düşmüş biri olarak lastik bakımı ve seçimi çok önemli.
arkadaşlar ;
motorlarınız icin uygun lastıkler sızlere önerilere göre takılıp tavsiye edilişe göre kullanılıp alıyorsunuz !!!!!!!!!
dogal olarak aynı marka lastıkler aynı motor larda bıle sürücülere göre farklılıklar gösterir ve aynı randımanı ve memnuniyetı veremeyebılır ....
buna bizim yol ve tırafık durumları da ayrı bır etkendir...
motorlarınıza servıs aldınız yerlerdenlastik ve diyer ihtiyaclarınız icin en dogru yardımı alıcanıza eminim hepinize saglıklı kazasız sürüşler dilerim:flowers::shake2:
S&S TAMER
Üstad söylediklerinin en iyi kanıtı Moto GP veya Formula 1 gibi yarışlarda bile pistlere göre yapılan lastik seçiminin bazen favori takımlara bile süprizler yaşatmasıdır diye düşünüyorum...
Ne demişler bir bilene sorun :):):)
Altan Motor
alinazik
05.10.2007, 01:12:43
selam
michelin burada 1.sırada acaba bizim yol şartlarım içinde bunlar uygun mu
bridgestone lastiklerinin yazın hiç bir şekilde sıkıntısını çekmedim kışında pek binmediğim için sorun yok diye düşünüyorum tabiki bu işin birde ama sı var michelin daha iyi olabilir kullanıcıları da öyle diyo aman offf kafam iyice karıştı..
sbuyukkilic
22.10.2007, 22:40:46
Evet arkadaşlar kış geldi. Yağmurlar başladı.
Kışın motor kullansamda yağmurlu havada motor kullanmam.
Ancak yağmurda kullanmak zorunda kalındığında dikkat edilecek hususlar nelerdir. 1- Lastiklerimiz iyi olacak.
2-:confused1:
alinazik
22.10.2007, 22:44:41
selam
1- Lastiklerimiz iyi olacak.
2- Tüm giyim kuşam ekipmanları tam ve eksiksiz olacak
sbuyukkilic
23.10.2007, 10:37:55
selam
1- Lastiklerimiz iyi olacak.
2- Tüm giyim kuşam ekipmanları tam ve eksiksiz olacak
Abicim daha cok yağmurda motor psikolojik olarak hep kayacakmış gibi geliyor. 40 km ile gidiyorum.:shiny: İlk yağmur yağdığında yollar camurdan kayganlaştığı için cok dikkat etmek lazım. Sonra bir tehlike olmaz diye biliyorum. Kuryelere bakıyorum vızır vızır gidiyorlar.
ilk 2 maddede kuru havada bile dıkkat ediyorum.:)
alinazik
23.10.2007, 18:13:09
selam
en iyisini yapıyorsun abi ilk yağış dediğin gibi çok sakat bi durum kuryeler de heralde büyük lastikli oldukları için yağışlı havada yol tutuşu daha iyi...
goursad
23.10.2007, 20:48:26
benım daha montum bılem yok naparım bu kıs kıyamette :cray:
alinazik
23.10.2007, 22:14:54
s.a.
alacaz adnancım montsuz kış zor geçer...:p
Biz yazında giyiyoruz. :) Güvenlik amaçlı bayağı aksesuar lazım size. Mustafa yardımcı olur artık... :friends:
alinazik
23.10.2007, 22:32:36
Biz yazında giyiyoruz. :) Güvenlik amaçlı bayağı aksesuar lazım size. Mustafa yardımcı olur artık... :friends:
selam
evet abi şuan soğuklardan dolayı montum yok diye yazmış adnan kendiside olayın farkında aslında önce güvenlik ekipmanlarımı alalım diyor...fuarı beklemeye karar verdik...
Stingray
23.10.2007, 22:38:41
Fuarı beklerken güvenlik ekipmansız lütfen Adnan motora binme derim.
Sevgiler
alinazik
23.10.2007, 22:54:54
selam
uzun bir paylaşım oldu ama farklı bir başlık açmak istemedim ilgili topik olduğu için...
Yağışlı havalarda sürüş gerçekten can sıkıcı olur bazen
Hani bizim meteolojinin kullandığı bir deyim vardır,Hissedilen sıcaklık. İşte bu, sürüşteki en önemli etkendir.Islanan bir motor sürücüsü, rüzgarın etkisiyle, hava -1,-2 derecede iken bile,-25,-30 derece hissedebilir. Rüzgar, bu konuda işguzarlığını kendisine adet edinmiştir. Hele bir ıslanmayagörün, sizin vücut ısınızı uçurmak için elinden geleni yapacak ve donma probleminin yaşanmasına sebep olacaktır.
Eğer Antalya, Adana gibi güney bölgelerinde oturuyorsanız, çoğu zaman yağmur sizin için ciddi bir problem olmayacaktır ama, daha kuzeyde oturuyor yada kuzeye doğru bir gezi yapmayı düşünüyorsanız, hava roporunda ne derse desin, yağmur için önlem almanız yararlıdır. Şöyle kuvvetli bir çise bile, insanı yola çıktığına pişman edebilir.
KURU KALMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIR
En ideal metod, giydiklerinizin üzerine, yağmur geçirmeyen bir “kat” geçirmektir. Eğer meteoloji raporunu dinleyip, yağmur haberini aldıysanız, babaannenizin, annenizin “romatizmalarım sızlıyor” diyorsa, kişisel tecrübeleriniz gökyüzünün durumunu beğenmiyorsa yada özellikle bir balıkçı dostunuzun falan bugün yağmur var diyorsa, sıkı giyinmeyi ihmal etmeyin. Bunun için orijinal bir kıyafet alabileceğiniz gibi, kıyafetinizi kendiniz de yaratabilirsiniz. Yağmur geçirmez naylon bir avcı pantalonununun üzerine yine naylon bir yağmurluk geçirerek sorunu çözebilirsiniz. Anfibi yaratıklar olmadığımıza göre, en azından içine rahatça sığabileceğiniz, gövdenizin büyük kısmını koruyan bir naylon torbayı, kollar ve kafa için üç delik açarak bir tarafları sokuşturmanızda muhteşem yarar var.
Bu havalarda, ne kadar dikkatli sürerseniz, o kadar iyi. Ne doktora, ne tamirciye iş çıkartmayın. Önünüze gelen her su birikintisine, paranoya ile bakın. Altından kaç santimlik çukur çıkacağı belli olmaz. Hele rampaya geldiğinizde, break dance yapan gençlerin yürümesi gibi, ileri yerine geri doğru gidebileceğiniz, her zaman aklınızın bir kenarında olsun.
ISLAK YOL NE KADAR GÜVENLİDİR.
Temiz bir asfalt, ıslak olduğu zaman, sürtünme %20 oranında azalır. Tabi tamamen teorik. Türkiye’nin neresinde, üzerinde çamur bulunmayan bir asfalt gördünüz? Yoldaki yağ, antifriz, fren izleri vs de cabası. Tabi bu arada, normal havada da suratınıza doğru uçabilecek otomobil atıkları (yenen yemeklerin kağıtları, torbaları, yanan sigaralar, kola kutuları, boşaltılan kül tablaları) bu havalarda her zaman olduğundan daha can sıkıcıdır. O küller, ıslak siperinize çarptığında, ince bir çamur tabakası ile kaplamayı ihmal etmez.
Arabalardan atılıp, otobana yayılmış olan yemek artıkları, yolda ezilmiş duran kedi ya da köpek cesetleri, kamyonların üzerinde “ bütün önlemler alınmasına rağmen” yine de düşmekte ısrar eden isyankar domatesler, hıyarlar asfaltın üzerine eklenir. Hafif bir çise yada sabah çiği üzerlerine geldiğinde, yoldaki bu gereksiz ayrıntılar, tehlikeli ayrıntılar haline gelirler.
Yağmurdan sonra kurumuş olan asfaltta bulunan, bazen de yağmurun akıntısı ile getirdiği teneke yada buna benzer sert plastik nesneler, birazcık ıklaklığı saklayacak mendeburluğu kendilerine huy edindiklerinden, gerçek birer otoyol tuzağına dönüşürler. Aynı şekilde yapraklar da aynı problemi yaşatırlar.
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz derler ya bizim yük kamyonları ve özellikle İç Anadolu’da şehirlerarası yol yapan eski otobüsler de, yağ salmak konusunda nam salmışlardır. O yüzden özellikle bu havalarda, takipli giderken, onların arkaları yerine, lastiklerinin doğrultularını takip ederseniz, daha iyi edersiniz.
Bunlar, kuru havada motor kullanmaya alışmış sürücü arkadaşların, özellikle dikkat etmesi gereken noktalar.
ISLAK LASTİK GEVŞEK TUTUŞ YARATIR
Yağmur suyu, lastiklerin altından girerek, yanlara doğru kayar. Sığ lastik kanalı, düşey açı yaptığında, üzerine gelen baskı yüzünden bu suyu salar. Bu da, yolla lastik arasındaki sürtünme alanını azaltır. İyi bir yağmur lastiği, derin ve açılı oluklarıyla, bu tehlikeleri önler. Buna karşın, böyle lastikler, kuru havada ideal olan lastiklerin yanal eğimine sahip olmadıklarından, normal günlerde sürüş bakımından rahatsız edici, çekişi düşürücüdür. Lastiklerin havası da, bu yol koşullarında önemli bir faktördür. Yağmurlu havada, lastiklerin havasını biraz aldığınızda, sürtünme alanı genişler, yolu daha iyi kavrarlar.
SÜRÜŞ STRATEJİNİZİ BELİRLEMEK İÇİN ÖNCE DERİN BİR NEFES ALIP, SEÇENEKLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN.
Yağmurun ilk damlaları düşmeye başladığında şeytan, gazı kökleyip, bulutun diğer tarafına geçmeniz, yeniden kuru ve güvenli asfalta ulaşmanız için sizi dürter. Ama bu, özellikle de şehirde, hiç de akıllıca bir yöntem değildir. Şunu aklınızdan çıkarmayın ki yol, yağmur ilk çiselemeye başladığında, ıslak asfalttan daha kaygandır. Özellikle de trafiğin yoğun olduğu şehirde ve şehir çevresindeki yollarda. Bu durumda yapacağınız en akıllıca şey, bir süre mola vermek, otomobil sürücülerinin ıslaklığı tüm asfalta eşit olarak yaymasını beklemektir. Bu süre yağanın, ahmak ıslatan mı, yoksa ciddi bir yağmur mu olduğunu anlamak ve biraz ısınıp, yağmur giysilerinizi giymek için de iyi bir ara olacaktır.
YÜZEYE TETKİK EDİCİ BAKIŞLAR ATMAKTA FAYDA VAR.
Yağmur yağarken, daha önce yukarıda bahsi geçen kamyon ve otobüslerden sızmış olma ihtimali yüksek olan, yağlı yüzeylerden uzak durmaya dikkat edin. Özellikle de, dar yol virajlarında. Viraj ve bir tarafa doğru dönüş yapan rampalarda, aracın lastik izini takip edin. Hızınızı ve yatış açınızı azaltın. Açınızı mümkün olduğunca 90 dereceden uzaklaştırmayın ve tekerlek izlerini takip edin. Yurdumuzda hala rastlanan granit parke ve Arnavut kaldırımının asfalttan daha kaygan bir yüzey olduğunu unutmayın.
Yağmurlu havada, her türlü hızlanma hareketi ve yön değişikliğinden kaçının. Bu havada monotonluk, daha sonra canınızın sıkılmasından iyidir. Tekerleklerinizi mümkün olduğunca düşey tutun. Özellikle köprü gibi yerlerdeki çelik plakaların üzerinden geçerken. Bu tip yüzeylerin üzerinden yatış pozisyonunda geçmeniz, kolayca kaymanıza ve yuvarlanmanıza sebep olacaktır.
YAĞMURLU HAVADA FREN KULLANIMI KURU HAVADAKİNDEN FARKLIDIR.
Yağmurun ıslattığı asfaltta, fren yapma taktiğinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekir.Bu havalarda, arka freni, normalde kullandığınızdan daha fazla kullanabilirsiniz. Çünkü motorun yüklenme şekli nedeniyle, öne daha az ağırlık gelir. En iyi yöntemse freni bölüştürmek, ön ve arkayı eşit ağırlıkta kullanmaktır. (bunu yapamıyorsanız acilen bir XX alın, dual sistem frenin sisteminin farkı )
Islak asfaltta, yavaşlamaya ya da durmaya karar verdiğinizde, düz bir çizgi halinde fren yapmaya çalışın. Şimdi bu ne demek diye soranlar çıkacaktır. Örneğin keskin bir viraja yaklaşırken, fren yaparak yavaşlama işleminizi, yana doğru ağırlık vermeye başlamadan önce bitirin. Eğer yavaşlama esnasında, yatarak fren yaparken, kaygan bir yüzeyle karşılaşırsanız, düşmeniz kaçınılmaz olur.
Bir kesişme noktasına yaklaşırken, eğer durmanız gerekecekse, her iki freni de hafifçe sıkarak, kurumalarını ve ısınmalarını sağlayın. Çoğu fren sisteminde kullanılan paslanmaz çelik meteryaller, kuru olduklarında harikadırlar ama ıslakken, can sıkacak kadar az etkili olmak adetleridir. Disklerin, bir yada iki kez dönmesiyle, yeterli miktarda su atılır ve frenler, yeniden güvenilir konuma gelirler.Eğer frenlerin yeterince tutmadığını hissedip yüklenirseniz, fren diskleri aniden kuruyarak, tekerleklerin kilitlenmesine sebep olabilir. Yağmurlu havada, frenleme probleminin önüne geçmek için, her zaman erken ve yumuşak frenleme yapmanız, tehlikeyi önleyecektir.
YAĞMURUN MOTORUN HER YERİNE AYNI ETKİYİ YAPMAZ
Motor çalışırken giren su, sıcaklığın etkisiyle buharlaşarak, zarar vermeden gidecektir. Ayrıca buhar, motorun çekiş gücünü arttıran bir etkendir. Fakat normal su, bu etkiyi yaratmaz. Yani normal havada, motor çalışırken ona su dökerseniz, aynı etkiyi yapmaz. Aksine, silindirlere giderek onları bloke edebilir yada bozabilir.
Bunun yanında yağış, elektrik sistemine pek yararlı değildir. Bağlantıları paslandırır, bozar, bobini çatlatabilir yada bunun gibi problemlere sebep olabilir. Böyle durumlarda, contaların sağlam, buji gibi aksamların iyi oturmuş olması, büyük önem kazanır.
EĞER ŞİMŞEKLER ÇAKMAYA BAŞLADIYSA, ORTALIKTA YALI KAZIĞI GİBİ DİKİLMEK YADA YOLA DEVAM ETMEK, BELAYA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR.
Baktınız, gökten flaşlar çakıyor. Sakın ha filmlerdeki gibi poz yapmak için yola devam etmeyin. “Nasıl olsa altımda lastik var” diye güvenmeyin. “Son sözleri” kitabında sizin için bir bölüm ayrılabilir. Alçak yada paratoneri olan bir binaya girmeye çalışın ve şovun bitmesini bekleyin. Bir ağaç altına girmek uzun bir objenin altına saklanmaktır. Bu da yıldırım riskini yükseltir.
Eğer yağmur çok fazlaysa, özellikle şehir içinde sürmeyi bırakmanızı tavsiye edebilirim. Türk şehirleri, genellikle düz alanlar yerine daha kolay savunulabilecek yamaçlara kurulmuş olduğundan, yolun sizi götürdüğü alçak bir noktada, yükseklerden gelen hayli hızlı ve yoğun bir sel dalgasıyla karşılaşabilir, tehlike yaşayabilirsiniz.
Artık yağmurlu asfalta biraz tedirgin bakabilirsiniz ama olacak o kadar. Bizim eskilerin dediği gibi “Korkulu rüya görmektense biraz uykusuz kalmak evladır”
alıntıdır...
Stingray
24.10.2007, 00:06:35
Daha evvel okumuş olduğum bir yazıydı ama paylaşımın için teşekkürler.
Mustafacım alıntı olduğu zaman yazımızın bitiminde alıntıdır demek gerekiyor bilgine.
Sevgiler
alinazik
24.10.2007, 00:08:07
Daha evvel okumuş olduğum bir yazıydı ama paylaşımın için teşekkürler.
Mustafacım alıntı olduğu zaman yazımızın bitiminde alıntıdır demek gerekiyor bilgine.
Sevgiler
selam
düzeltiyorum uyarın için teşekkürler..
goursad
24.10.2007, 00:09:13
abii calıstıgım dersane yakın eve kısa mesafe ama tabikii ekipmansız şakası olmaz bu işin ..
vBulletin v4.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.